דיני גירושין

חלוקת רכוש

  • הידעת, שכל מה שנצבר בחיים המשותפים מיום הנישואין ועד "יום הקרע" מתחלק בחלקים שווים בין הצדדים למעט: רכוש של מי מבני הזוג ערב הנישואין, ירושות, מתנות, ופיצויים בגין נזקי גוף?
  • הידעת, שהנושא של "מוניטין ונכסי קריירה" תפס תאוצה בשנים האחרונות, ובתי המשפט נוהגים לפסוק במקרים מסויימים סכומי כסף בגין כך?
  • הידעת, שלעיתים דירה השייכת למי מבני הזוג עוד בטרם הנישואין, עשוייה להתחלק בחלקים שווים בין בני הזוג?
  • הידעת, שחובות שנלקחו עבור משק הבית המשותף, ישאו בהם שני הצדדים בחלקים שווים, ואילו חובות כגון הימורים, שוק אפור או בזבוזים על מאהבת לא יחולקו בין בני הזוג?

חלוקת רכוש

חלוקת הרכוש בין בני הזוג הינה סוגייה מורכבת ולעיתים מעוררת מחלוקות רבות, במיוחד לאור העובדה שלעיתים יש לה השלכות רבות לגבי עתידו הכלכלי של מי מבני הזוג.

ההלכה היא, שכל  הרכוש אשר נצבר במהלך הנישואין מיום הנישואין ועד "יום הקרע", יחולק בחלקים שווים בין הצדדים ללא כל קשר לשאלה על שם מי הוא רשום, לרבות: בית המגורים, מכוניות, מטלטלין, כספים מכל מין וסוג שהוא לרבות: פנסיה, קופות גמל, פיצויים, ביטוחים שונים, מניות, אופציות, רכוש עסקי וכו', וזאת בהנחה שלא נחתם בין הצדדים הסכם ממון הקובע אחרת.

כנ"ל לגבי חובות שנצברו במהלך החיים המשותפים לטובת משק הבית המשותף,  למעט חובות שלא ניתן לשייכם לתא המשפחתי כגון חובות הנובעים מהימורים, בגידות, שוק אפור וכו', שלא יחולקו בין בני הזוג אלא רק ע"י בן הזוג אשר יצר אותם.
חובות אשר נבעו ממהלך החיים המשותפים הינם משותפים כגון הלוואות לבנק, לבני משפחה, לכיסוי יתרת חובה וכו' וזאת עד ליום הקרע. הלוואות שנלקחו לאחר מועד זה, יש להניח שתהיינה שייכות לצד אשר נטל אותן, אלא אם יוכח אחרת.
מוניטין ונכסי קריירה –  ברוב המקרים כאשר אחד מבני הזוג לומד בתקופת הנישואין או עושה קריירה במקום עבודתו, במקרים ובתנאים  מסויימים, ביהמ"ש ממנה מומחה אשר יעריך את שווי המוניטין של אותו בן זוג, וקובע כי אף כספים אלו מתחלקים בין בני הזוג.

"מועד הקרע" נקבע בדרך כלל כיום הגשת התביעות ע"י מי מבני הזוג. לעיתים בני הזוג קובעים מועד קרע אחר כמו למשל, יום אישור הסכם הגירושין, או יום סידור הגט, הכל תלוי בנסיבות העניין.

ניתן להגיש תביעה לחלוקת הרכוש בביהמ"ש לענייני משפחה, או לכרוך את הרכוש במסגרת תביעת גירושין בביה"ד הרבני.

האסטרטגיה כיצד לפעול הינה חשובה ביותר, ולכן כדאי ורצוי לפנות לעו"ד מקצועי בתחום דיני המשפחה אשר יעזור לכם לתכנן זאת. כך למשל, פירוק השיתוף במקרקעין מתבצע בביהמ"ש באופן מיידי לפי חוק המקרקעין, ואילו בביה"ד הרבני זה מתבצע לאחר סידור הגט, לפיכך יש משמעות וחשיבות רבה לקביעת האסטרטגיה.

עוד מאמרים בנושא:

בחלוקת הרכוש יש להבחין בין זוגות אשר נישאו לפני 1/1/74 אשר עליהם חלה "חזקת השיתוף" ובין זוגות שנישאו לאחר מועד זה, אשר עליהם חל חוק יחסי ממון.

על פי חוק יחסי ממון, רכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים הינו רכוש משותף ואין זה משנה על שם מי הוא נרשם בפועל, למעט רכוש שהיה למי מהצדדים ערב הנישואין, ירושות ומתנות ופיצויים בגין נזקי גוף, אשר אינם מאוזנים ואלא אם הוסכם אחרת בהסכם ממון, ולמעט מקרים ספציפיים. כמובן שיש יוצאים מן הכלל ויש לבחון כל מקרה לגופו. לעיתים ביהמ"ש יורה על חלוקה לא שוויונית וזאת בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה.

במקרים בהם הרכוש המשותף מבוטח בחברת ביטוח עליכם להתייעץ עם עורך דין ביטוח מקצוען בעל ניסיון וידע נרחב בתחום, וזאת על מנת שידאג לכך ששני הצדדים יקבלו את כל הזכויות המגיעות להם בצורה הוגנת, שקולה ואובייקטיבית. ולא פחות חשוב, מישהו שידע להתנהל בצורה מקצועית מול חברות הביטוח.

דירה מלפני הנישואין – סוגיה זו הינה חשובה ביותר ויש לתת עליה את הדעת במקרה ואחד מבני הזוג הביא עמו דירה לנישואין. מספר רב של מקרים מגיע לפתחו של ביהמ"ש בסוגיה זו. הפתרון הקל והפשוט הוא לערוך הסכם ממון טרם הנישואין ובכך להחריג את הדירה מהשיתוף.

במקרה שלא עורכים הסכם ממון, לעיתים קובע ביהמ"ש שמדובר בנכס משותף אשר יחולק בחלקים שווים בין הצדדים כאשר ישנם מספר מבחנים אשר נבדקים כגון: משך שנות הנישואין, האם גידלו בדירה זו ילדים, האם הייתה הרמוניה בחיי הנישואין בין בני הזוג וכו'. כמו כן יש לבחון האם משך השנים שולמה על דירה זו משכנתא מכספים משותפים ונעשו שיפוצים מכספים משותפים.

ביהמ"ש ברוב המקרים יפצה את בן הזוג השני במחצית מהכספים  המשותפים ששולמו והושקעו בדירה,  ולעיתים יקבע  כי מדובר בנכס משותף ולכן הוא יחולק בחלקים שווים בין הצדדים.

לייעוץ ראשוני עם תרצה נוה השאירו פרטים:

    כתובתינו
    רח' כנרת 5 ב"ב מגדל בסר 3 (קומה 35)
    03-7532601
    פקס: 03-7532602
    שעות פעילות
    א-ה מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    tirza@navelaw.co.il
    2024 © כל הזכויות שמורות
    לייעוץ ראשוני עם תרצה נוה
    חייגו עכשיו: 03-753-2601
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: