דיני גירושין

גירושין

גירושין ברבנות

הליך הגירושין הינו הליך קשה ומייגע הן מבחינה רגשית, הן מבחינה פיזית, והן מבחינה כלכלית.

כשאחד מבני הזוג מחליט להתגרש ההתלבטות הראשונה היא היכן להגיש את תביעתו, לביה"ד הרבני או לביהמ"ש לענייני משפחה.

קיים מיתוס בציבור לפיו כדאי לגבר לרוץ ולהקדים את האשה, ולפתוח תביעתו בביה"ד הרבני, כי הוא לטובת הגבר. זה ממש לא נכון! במספר רב של מקרים כדאי דווקא לגבר לפנות לביהמ"ש למשפחה ולאשה לביה"ד הרבני ולא ההיפך. יחד עם זאת חשוב להבהיר כי יש לבחון כל מקרה לגופו על פי נסיבותיו.

בטרם הנך מתחיל/ה את הליך הגירושין, כדאי ואף רצוי להיוועץ עם עו"ד לענייני משפחה הבקיא בתחום, אשר יתן לך תמונה ברורה ומדוייקת באשר לזכויותיך וחובותיך, וכן יוכל לקבוע עבורך את האסטרטגיה הנכונה. ייעוץ משפטי נכון יחסוך לך הרבה זמן וכסף. ישנם שיקולים רבים שיש לקחת בחשבון. האסטרטגיה הראשונה היא זו שבסופו של דבר תכריע את הסכסוך.

יש חשיבות רבה לקביעת האסטרטגיה ולאחר מכן את הטקטיקה. כך למשל:

• האם לפנות לביהמ"ש או לביה"ד הרבני?
• האם בכלל להגיש תביעות או שמא להמתין שהצד השני יפעל ראשון?
• האם לפנות להליך גישור?
• האם לגבש הסכם בשיתוף פעולה יחד עם בן הזוג? וכו' וכו'

בית הדין הרבני מול בית המשפט למשפחה

בתחום דיני המשפחה בישראל קיימות שתי ערכאות שיפוט מקבילות הדנות בענייני מזונות, רכוש ומשמורת. בן הזוג, אשר ירוץ ראשון ויקדים את משנהו ויפתח תביעות בערכאה מסוימת, אזי ההתדיינות בתביעותיו יידונו בבית הדין או בבית המשפט שם נפתחו תביעותיו ראשונות.  לעיתים, שני בני הזוג  רצים כל אחד לערכה אחרת, זו שמתאימה לו, ומה שיקבע ויכריע בסופו של דבר את עניין הסמכות, יהיה לעיתים מספר דקות בודדות לפי רישומי המחשב בערכאה בה נפתח התיק.

עניין זה נקרא "מירוץ הסמכויות".

החשיבות איזו ערכאה מוסמכת לדון היא רלבנטית מאד לצדדים מאחר וקיימים הבדלים משמעותיים בין גישתו של בית הדין הרבני ובין גישתו של ביהמ"ש לענייני משפחה.
לבית הדין הרבני יש סמכות ייחודית לדון בתביעת שלום בית, מתן גט וכתובה, מה שאין לבית המשפט לענייני משפחה.

הליך גירושין ברבנות

גירושין ברבנות יכול להיות הליך קצר או הליך ארוך ביותר הכל תלוי בצדדים ובהסכמתם.

במידה ושני הצדדים רוצים להתגרש וקיימת הסכמה, אזי הם עורכים הסכם גירושין, בין ע"י עו"ד לגירושין, בין ע"י גישור, או על פי הסכמה ביניהם. במידה וקיימת הסכמה הם אף יכולים להכתיב את הסכמותיהם בדיון עצמו, והסכמות אלו יקבלו תוקף של פסק דין, ומיד לאחר מכן יבוצע הגט.

במידה ואין הסכמה ואחד מבני הזוג אינו מעוניין להתגרש, אזי ההליך ארוך ומייגע כאשר על התובע להוכיח את עילות הגירושין לפיהן הוא דורש את הגט. בית הדין יקיים מספר דיונים כולל דיוני הוכחות, שמיעת עדים, ולאחר מכן יפסוק האם יש עילה לגט או לא.

העילה השכיחה ביותר לקבלת גט הינה בגידה של מי מבני הזוג או "מי אשם בפירוק הנישואין". כשאחד מבני הזוג מוכיח בגידה של בן הזוג השני ע"י חוקר פרטי, צילומים או עדויות אחרות, הדרך קלה יותר להתגרש ולקבל את הגט. במקרה שהאשה הוכיחה את בגידת הבעל היא אף יכולה לדרוש ולקבל את כתובתה.

קיימים יתרונות לגירושין ברבנות ואף חסרונות. ביה"ד הרבני נחשב לערכאה שמרנית יותר, אם כי לאחרונה פסיקותיהם מתאימות אף לחיים המודרניים והם פוסקים בד בבד לפי ההלכה ובמקביל אף לפי חוק יחסי ממון ולפי כל חוקי המדינה. גירושין ברבנות הם יתרון עבור מי שסבור שפסיקה על פי ההלכה היא הדרך הנכונה להכריע בענייני הגירושין.

אין ספק, כי הליכי הגירושין ברבנות מחייבים בקיאות הלכתית המאפיינת את הערכאה הנ"ל ואת ההתנהלות מול הדיינים ולפיכך יש להיוועץ בעו"ד הבקיא בתחום או בטוען רבני אשר יכול להופיע ולטעון בביה"ד הרבני.

עוד מאמרים בנושא:
לייעוץ ראשוני עם תרצה נוה השאירו פרטים:

    כתובתינו
    רח' כנרת 5 ב"ב מגדל בסר 3 (קומה 35)
    03-7532601
    פקס: 03-7532602
    שעות פעילות
    א-ה מהשעה 9:00-18:00
    דואר אלקטרוני
    tirza@navelaw.co.il
    2024 © כל הזכויות שמורות
    לייעוץ ראשוני עם תרצה נוה
    חייגו עכשיו: 03-753-2601
    או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: